mr. sc. Nediljka Prlj Šimić

Katarina Krizmanić, dipl.ing.

Nedjeljko Mikac

Trg bana Josipa Jelačića

13. do 19. svibnja

svakim danom 10-23h

Muzeji izvan muzeja

Hrvatski prirodoslovni muzej i Turistička zajednica grada Zagreba po drugi puta otvaraju manifestaciju Muzeji izvan muzeja koja se od 10. do 17. svibnja 2019. godine održava na Trgu bana Jelačića. U svom premijernom izdanju prošle godine, Muzeji izvan muzeja izazvali su veliko zanimanje javnosti svojim inovativnim pristupom i originalnom koncepcijom s preko 20 tisuća posjetitelja.

 

Ove godine, čak sedam zagrebačkih muzeja predstavit će se u tzv. „MIM paviljonu“ – impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture u obliku velikog gnijezda, u čijem „krilu“ su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Etnografski muzej, te Muzejski dokumentacijski centar i gostujući Muzej Radboa iz Radoboja. Svaki od muzeja sudionika predstavit će se pomno osmišljenom prigodnom ekspozicijom, a sudjelovat će i u realizaciji brojnih radionica i predavanja. Ovogodišnja najveća atrakcija bit će replika dinosaura iz skupine Theropoda, za kojeg se vjeruje da nekoć šetao današnjom Istrom.

 

Hrvatski prirodoslovni muzej

 

Ekspozicija Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na manifestaciji Muzeji izvan muzeja_MIM_2019 posvećena je prezentaciji prirodoslovlja u novom muzeju koji će se u otvoriti krajem 2022. godine, a tragom svijetlog i pozitivnog primjera korištenja sredstava EU fondova u partnerstvu s Gradom Zagrebom. Tako u svojoj vertikali modul HPM-a sažima tri recentne prirodoslovne izložbe koje se mogu vidjeti u palači Amadeo u Demetrovoj ulici, a koje predstavljaju ideju novog integralnog postava HPM-a. Izložba Ususret novom HPM-u predstavlja samo mali dio dosad neprezentiranog fundusa muzeja. Kao posebna atrakcija cjelokupne manifestacije izrađen je i prikaz rekonstrukcije brijunskog teropodnog dinosaura koji je „šetao“ Istrom prije 125 milijuna godina, u razdoblju krede, što će pratiti izlošci modela krednih riba i guštera iz krednog mora. Izložba Koralj izvađen iz mora reprezent je biološkog i paleontološkog fundusa koralja, poveznica umjetnosti inspirirane prirodom kao i alarm ugroženosti partikularnih svjetskih ekosustava. Izložbom Najsmrtonosnije životinje na Zemlji / komarci prikazana je intrigantna skupina kukaca, vektora najsmrtonosnijih bolesti današnjice, načini suzbijanja antropogeno štetnih sastavnica prirode kao i metode recentnih hologramskih prikaza zanimljivih prirodoslovnih morfoloških specifičnosti. One golim okom nisu vidljive, a ukazuju na fascinantnu ljepotu i moć prirode. Prezentacijom svega navedenog u MIM-paviljonu, ali i u Demetrovoj 1, daje se samo „blic“ pogled u građu, teme i načine prezentacije u novom stalnom postavu, kao i novom muzeju u Gradu Zagrebu 2022. godine.

 

 

2019

2018