Interreg projekt "Carex - brigom o suhim travnjacima čuvamo bioraznolikost"

13. svibnja 2024.

Pogledaj izložbu besplatno!

 

Učlani se u mrežu prijatelja HPM-a i ostvari brojne pogodnosti!

Još jedna dobra vijest za naš Muzej! HPM je od ožujka ove godine projektni partner u Interreg programu Slovenija – Hrvatska CarEx – “Care for extensive grasslands” - Brigom o suhim travnjacima čuvamo bioraznolikost. Projekt se provodi na lokacijama Kozjanski park (u Sloveniji) i Parku prirode “Žumberak – Samoborsko gorje” (u Hrvatskoj).
Aktivnosti na projektu već su u punom zamahu. Nakon prvog sastanak partnera u ljubljanskom Nacionalnom inštitutu za biologijo - Odjel za istraživanje organizama i ekosistema koji je vodio dr. sc. Davorin Tome, voditelj projekta, održano je još nekoliko sastanaka i terenskih aktivnosti.

Cilj projekta je razvoj uspješnog upravljanja suhim brdskim travnjacima, dragocjenim Natura 2000 staništima, uz osiguravanje povoljnog stanja bioraznolikosti koja će se istraživati klasičnim popisivanjem vrsta te uz pomoću metode DNA metabarkodiranja. Rezultati će biti predstavljeni lokalnim korisnicima travnjaka, djelatnicima državnih institucija koje se bave zaštitom prirode i općoj javnosti. Važan dio projekt je i podizanje svijesti javnosti o važnosti njihovog očuvanja i osiguravanja ekoloških koridora koji povezuju lokalitete sa sličnim ekosustavima.


Ukupna vrijednost projekta: 684.035,59 EUR
Trajanje projekta: 30 mjeseci, od 1.3.2024. do 1.9. 2026.
Nositelj projekta: Nacionalni inštitut za biologijo, Ljubljana, SLO

Partneri:
1. Kozjanski park / The Kozjansko Park (SI) – Savinjska, Podsreda - KP
2. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti / Croatian Academy of Sciences and Arts (HR) –
ZZO
3. Hrvatski prirodoslovni muzej / Croatian Natural History Museum (HR) – Zagreb, HPM
4. Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje
Public Institution Nature park Žumberak -Samoborsko gorje (HR) - Sošice, PPZSG