Pedagoška jedinica

Pedagoška jedinica dio je Službe zajedničkih stručnih poslova čiji je zadatak da svojim programima i djelatnošću promovira muzej i njegovu građu kako bi što više posjetitelja došlo u Muzej, da osigura različite nivoe informacija o muzeju za posjetitelje različitih dobi i razina znanja te da posjetiteljima boravak u Muzeju bude poučan i zabavan.

Osnovana je 1987. godine po osnutku Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. U trima negdašnjim Muzejima, od kojih je formiran današnji Muzej, pedagoški rad obavljali su kustosi, a njihov se rad uglavnom sastojao od kontakata sa obrazovnim institucijama i vodstava.
Sustavniji rad s posjetiteljima svih dobi započinje sredinom devedesetih godina kada se počinju organizirati cjelovitiji projekti za stariji uzrast vrtićke djece te učenike osnovnih i srednjih škola. Suradnja sa školama i vrtićima proširuje se i na suradnju s Centrima za kulturu, knjižnicama, domovima za umirovljenike, bolnicama i mnogim drugim institucijama. Svima njima se, preko građe Muzeja, a putem predavanja, pokretnih izložbi ili radionica proširuju znanja o prirodi, a posebice o načinima i mogućnostima njene zaštite.